Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa koperkowa
35 min
średni
02.11.2023
Zupa koperkowa to lekka, smaczna zupa bazująca na bulionie drobiowym, z dodatkiem ryżu, marchewki i pietruszki oraz koperku i śmietany. Polecamy na pierwsze danie lub jako dodatkowy posiłek ze skibką świeżego pieczywa.
Spis treści:
Składniki
- 2 litry wywaru drobiowego
- 100 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 pęczki koperku
- 100 g śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: parę pomidorków cherry
Jak zrobić zupa koperkowa
- Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w kostkę lub cienkie plasterki.
- Ryż wrzucić do gotującego się bulionu po 10 minutach wrzucić pokrojone warzywa i gotować jeszcze przez około 10 minut.
- Pod koniec gotowania do zupy dodać umyty i poszatkowany koperek oraz stopniowo dodawać śmietanę, żeby się nie zważyła. Opcjonalnie można dorzucić 2-3 pomidorki cherry.
- Zupę doprawić solą i pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze