Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Sałatka nicejska
45min
średni
02.11.2023
Sałatka nicejska to klasyka wśród sałatek. Ta sycąca propozycja, dzięki obecności ziemniaków i jajek wśród składników, z powodzeniem zaspokoi głód. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 300g małych ziemniaków
- 100 g drobnej zielonej fasolki
- 3 jajka
- 2 główki małej sałaty rzymskiej
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
- 200g pomidorów cherry, przekrojonych na połówki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- mała garść liści pietruszki
- 325g świeżego tuńczyka
- sok z ½ cytryny
- 50g czarnych oliwek, bez pestek
- 5 małych anchois
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Jak zrobić sałatka nicejska
- Zacznij od dressingu. Wrzuć oliwki, sardele i czosnek do dużego moździerza i zetrzyj, aż otrzymasz bardzo gęstą pastę. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i ocet, a następnie odłóż na bok.
- Ziemniaki gotuj przez 15 minut, aż do miękkości, a następnie odcedź.
- Gotuj fasolę w osolonej wodzie przez 4-5 min, aż będzie wyczuwalnie miękka. Odcedź, wrzuć do lodowatej wody, a następnie ponownie odcedź i odłóż na bok.
- Przekrój ziemniaki na połówki i podgrzej 2 łyżki oleju na sporej patelni. Rozłóż na niej ziemniaki i smaż je przez około 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
- Przemieszaj, aby brązowiały ze wszystkich stron, a następnie zwiększ ogień i dodaj pomidory. Smaż pomidory przez około 1 minutę, a następnie przypraw. Wlej 1 łyżkę octu balsamicznego, a następnie wyłącz ogień i posyp pietruszką.
- Aby przygotować tuńczyka, umieść nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, a następnie zmniejsz go nieco i dodaj 1 łyżkę oleju.
- Dobrze przypraw tuńczyka, a następnie smaż go przez 4 minuty, bez przewracania, aż się mocno zbrązowi. Następnie przewróć rybę i smaż przez 4 minuty z drugiej strony. Jeśli chcesz, żeby był mocno wysmażony smaż przez kolejne 4min, jeśli lubisz lekko wysmażone mięso wystarczą ok 2. Kiedy lekko ostygnie poszarp mięso na małe kawałki widelcem.
- Do podania, wymieszaj resztę oleju z ocetem i sokiem z cytryny w małej misce i dorzuć sałatę. Nalej trochę dressingu do misek, ułóż ziemniaki i pomidory, a na wierzchu fasolę. Rozrzuć równomiernie tuńczyka i połóż na fasoli. Dołóż jajka i umieść między sałatą. Polej dressingiem.
- Jeśli wolisz lżejszą wersję sałatki możesz pominąć etap smażenia warzyw – sałatka nadal będzie pyszna.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze