Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix

Przepis na Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
Porcje6
Czas przygotowania8 h
Poziom trudnościśredni
29.04.2024

Zbliżająca się majówka to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu na grilla. Karkówka z grilla to nieodłączny element grillowego menu. Dziś podpowiadamy, jak zrobić marynatę do karkówki z grilla. Zapraszamy do lektury i wypróbowania przepisu!

Składniki

Marynowanie karkówki warto zacząć od naszykowania wszystkich składników. Aby przygotować pyszną, soczystą karkówkę, będziemy potrzebować:

Promocje na składniki

Jak zrobić przepis na karkówkę z grilla. wskazówki od blix

Choć marynata wpływa na smak przygotowanego mięsa w dużym stopniu, to równie ważne jest wybór smacznego i chudego mięsa dobrej jakości.

  1. Kiedy udało nam się zdobyć dobrej jakości mięso, należy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie podzielić na plastry o szerokości około 1 cm (im cieńsze plastry, tym lepszy efekt końcowy).
  2. Wszystkie składniki marynaty należy połączyć, pamiętając o przeciśnięciu czosnku przez praskę, a następnie natrzeć nią przygotowane kawałki mięsa. Tak przyrządzone kotlety wstawić do lodówki.
  3. Obecnie w wielu sklepach znajdziemy gotowe marynaty do grilla, a nawet plastry już zamarynowanego mięsa. Jest to oczywiście spora oszczędność czasu, nic jednak nie zastąpi smaku domowej marynaty oraz satysfakcji płynącej z samodzielnego przygotowania mięsa.

Wskazówki

Aby mięso smakowało wyśmienicie, trzeba wiedzieć, jak długo je marynować, jak prawidłowo grillować oraz z czym będzie ono smakować najlepiej. Teraz krótko powiemy o każdej z tych kwestii.

Kiedy zamarynować karkówkę z grilla, aby była soczysta i dobrze doprawiona?

Aby karkówka grillowana była krucha i pełna smaku, pokrojone mięso należy dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą oraz umieścić w lodówce. W tym miejscu pojawia się pytanie: na jak długo?

Zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Rzecz jasna krótsze marynowanie nie sprawi, że nasza karkówka nie będzie się nadawała na grilla. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że będzie zdecydowanie mniej krucha i wyrazista w smaku, a jak wiadomo, suche i twarde mięso z grilla nie smakuje najlepiej.

Jak prawidłowo grillować karkówkę?

Przygotowanie karkówki na grillu nie jest trudnym zadaniem. Nasza główna rola to przypilnować, aby mięso nie przypaliło się na zbyt dużym ogniu. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, mięso przypali się z zewnątrz, a w środku będzie nadal surowe.

Jeśli korzystasz z grilla gazowego, plastry karkówki umieść na grillu rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia oczywiście zależy od grubości plastrów. W przypadku karkówki o grubości 1 cm mięso potrzebuje ok. 10 minut grillowania na każdą ze stron.

W tym miejscu przydatny okaże się także specjalny termometr kuchenny. Przyjmuje się, że karkówka jest gotowa do spożycia, gdy wnętrze mięsa osiągnie temperaturę 75 stopni.

Z czym podawać karkówkę z grilla?

Organizujesz grill party i planujesz podać gościom karkówkę z grilla? Świetny pomysł! Z czym będzie ona smakować najlepiej?

Pierwszą z naszych propozycji jest znakomita sałatka grecka, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie także grillowana kukurydza czy aromatyczne ziemniaczki z serem.

I jeszcze nasza ostatnia wskazówka. Nic lepiej nie podkreśli wyrazistego smaku grillowanego mięsa niż lampka wytrawnego czerwonego wina. Aby rozpieścić swoich gości, możesz sięgnąć po tradycyjne francuskie Bordeaux. 

Przygotowując taki jadłospis możesz mieć pewność, że zachwycisz swoich gości i zapewnisz im wspaniałe doznania smakowe oraz świetną zabawę!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.