Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Makaron pełnoziarnisty z warzywami
20 min
średni
02.11.2023
Makaron pełnoziarnisty z warzywami to lekka i szybka do przygotowania propozycja, która dobrze sprawdzi się jako lekkostrawny obiad lub dodatkowy posiłek w ciągu dnia. Przygotowana z makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem brokuła, papryki czerwonej i żółtej, pomidorków cherry i cukinii dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Polecamy.
Składniki
- 225 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- parę małych różyczek brokuła
- 1/2 papryki żółtej i 1/2 papryki czerwonej, pociętej w paski
- 1/2 małej cukinii, pociętej w kostkę
- 8-10 pomidorków cherry
- parę listków bazylii
Jak zrobić makaron pełnoziarnisty z warzywami
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty wrzucić brokuła i cukinię. Odcedzić, zachować 125 ml wody, w której się gotowały.
- W czasie, kiedy makaron się gotuje, zmiksować w blenderze sos sojowy, ocet, olej sezamowy, czosnek i pieprzem.
- Energicznie mieszając, dodać do mieszanki wodę zachowaną po gotowaniu makaronu. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, papryki, pomidorki i brokuła. Wymieszać.
- Przed podaniem odstawić na co najmniej godzinę, aby potrawa wystygła. Przed nałożeniem do misek posypać listkami bazylii.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze