Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Ciastka z czekoladą
20 min
średni
02.11.2023
Ciastka z czekoladą to proste w przygotowaniu i szybkie do upieczenia ciastka, z dodatkiem groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady. Pyszne ciasteczka zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecamy podawać z mlekiem lub kawą.
Spis treści:
Składniki
- 125 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko, roztrzepane
- 225 g mąki pszennej
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
Jak zrobić ciastka z czekoladą
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 2 duże blachy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zmiksować masło z cukrem białym i brązowym, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Dodać jajko, ale nie miksować za długo, aby masa się nie ścięła.
- Dodać mąkę, proszek, sól i groszki czekoladowe. Wymieszać. Ciasto powinno być dość klejące.
- Nakładać kupki ciasta na przygotowane blaszki. Piec przez 7-8 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze