Ciasteczka owsiane z miodem

Przepis na Ciasteczka owsiane z miodem
Poziom trudnościśredni
Ocena 4.3
Liczba komentarzy 4
02.11.2023

Przepis na ciasteczka owsiane pozbawione białego cukru. Słodyczy nadaje im połączenie banana i miodu. Dzięki tym dwóm składnikom nasze ciasteczka są również delikatniejsze. Ciasteczka możecie spokojnie wzbogacić o ulubione bakalie lub posiekaną czekoladę. Wybrane dodatki wystarczy na koniec wmieszać do masy i formować ciasteczka.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasteczka owsiane z miodem

  1. Masło rozpuszczamy.
  2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie składniki. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Po czym dodajemy rozgniecionego banana i miód, całość dokładnie mieszamy. Miskę odstawiamy na czas rozgrzania piekarnika.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Do ciasteczek można dodać posiekaną czekoladę lub ulubione bakalie. Mąkę pszenną można zastąpić np. mąką owsianą. Jeśli lubicie kruche owsiane ciasteczka banana zastępujemy 2 małymi jajkami i dodajemy więcej miodu (3-4 łyżki).
  5. Z owsianej masy formujemy w dłoniach ciasteczka. Masa będzie się lepić, dlatego warto co jakiś czas myć ręce w zimnej wodzie, co ułatwia lepienie. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Owsiane ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 18-20 minut do ładnego zarumienienia. Ciasteczka należy obserwować, czas pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika.
  7. Uwaga! Owsiane ciastka ściągamy z blaszki dopiero, gdy przestygną, wcześniej będą zbyt miękkie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Liliana 19.01.2022 Bardzo fajny przepis
Avatar Liliana 19.01.2022 Bardzo fajny i łatwy przepis :)
Avatar Makapaka 09.02.2021 rozlały się, potrzeba więcej mąki albo mniej masła bo zrobiło się jedne wielkie ciastko.