Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Soczysty kurczak z grilla z sosem
50 min
średni
02.11.2023
Soczysty kurczak z grilla z sosem to przepis na smakowitą marynatę, która pozwoli uzyskać pełne smaku, soczyste mięso, nawet podczas grillowania. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 8 udek kurczaka
- cząstki limonki, do przybrania
- Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryczka chili, posiekana
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- starta skórka i sok z 1 limonki
Jak zrobić soczysty kurczak z grilla z sosem
- Podgrzać oliwę w małej patelni na dość małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Posolić.
- Wrzucić zawartość patelni do dużej płytkiej miski. Dodać przyprawy, startą skórkę oraz sok z limonki i wymieszać.
- Zrobić kilka płytkich nacięć w każdym udku, a następnie wrzucić je do miski. Obtoczyć dokładnie mięso w sosie, wcierając go w nacięcia. Przykryć miskę i marynować w temperaturze pokojowej.
- Zapalić węgiel drzewny pod rusztem. Gdy zostaną z niego żarzące się węgle pod warstwą szarego popiołu, wyjąć udka kurczaka z marynaty i opiekać je na ruszcie 20–25 minut, obracając i smarując często sosem, aż mięso upiecze się całkowicie.
- Można też rozgrzać opiekacz w piekarniku do dość wysokiej temperatury. Ułożyć udka na kratce brytfanny i opiekać 20–25 minut, często obracając i polewając sosem.
- Podawać udka kurczaka na gorąco, przybrane cząstkami limonki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze