Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti
15 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti to pyszny i efektowny deser warstwowy, idealny na letnie wizyty gości. Polecamy podawać schłodzony i ozdobić według uznania.
Składniki
- 200 g ciasteczek amaretti
- 300 g truskawek
- 160 ml likieru z czarnej porzeczki
- 450 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki tłustej śmietany, np. 48%
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Jak zrobić deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti
- Ciasteczka pokruszyć w moździerzu.
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zmieszać z 20 ml likieru i wyłożyć na dno miseczek/słoiczków/kubeczków, w których będziemy serwować deser.
- Na truskawki wysypać warstwę pokruszonych ciasteczek.
- Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietaną i 20 ml likieru, aby powstała kremowa masa. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć połowę tej masy (najlepiej szpatułką) na ciasteczka.
- Ułożyć kolejną warstwę owoców, następnie wyłożyć resztę masy z mascarpone.
- Udekorować truskawkami, można dodać listek świeżej mięty lub melisy, posypać odrobiną zmielonych ciastek lub kakao – wedle gustu.
- Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze