Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Nasi goreng z kurczakiem
50 min
średni
02.11.2023
Nasi goreng z kurczakiem to danie przygotowane metodą stir-fry, bazujące na ryżu z dodatkiem groszku, marchewki, cebuli, piersi kurczaka i dużej ilości aromatycznych przypraw np. chili czy kurkumy, przykryte smażonym jajkiem. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 1½ l wywaru drobiowego
- 450 g długoziarnistego ryżu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 3 marchewki, pokrojone w drobne paski
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 150 g mrożonego groszku
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 duże jajko
Jak zrobić nasi goreng z kurczakiem
- Doprowadzić wywar do wrzenia w dużym rondlu, dodać ryż i gotować 10–12 minut, aż trochę zmięknie i wchłonie większość płynu. Zdjąć rondel z ognia, przykryć i odstawić.
- Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie. Wlać olej i rozprowadzić po całej powierzchni. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć metodą stir-fry 5 minut, aż cebula się zeszkli.
- Wrzucić kurczaka do woka i smażyć metodą stir-fry ok 4-5 minut. Wsypać chili w proszku i kurkumę. Smażyć jeszcze 1–2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodać groszek, keczup i sos sojowy.
- Stopniowo dodawać do woka ugotowany ryż, mieszając, żeby połączyć i rozgrzać składniki. Dodać cebulkę dymkę. Zdjąć z ognia i ustawić w cieple.
- Przygotować omlet. Rozgrzać olej na patelni o średnicy około 18 cm, wlać jajko, skropić sosem sojowym i smażyć, aż się lekko zetnie.
- Wyłożyć mięso i ryż z dodatkami na podgrzany talerz. Ułożyć na wierzchu omlet.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze