Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Lody jagodowe
15 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Lody jagodowe to domowe lody ze świeżych jagód, przyrządzane na bazie kwaśnej i bitej śmietany. Pyszne i orzeźwiająco kwaskowe, idealne na letnie upały.
Spis treści:
Składniki
- 500 g jagód
- 200 g cukru
- 475 ml kwaśnej śmietany
- 115 ml bitej śmietany
Jak zrobić lody jagodowe
- Jagody gotować, o ile to możliwe bez dodatku wody, aż popękają i puszczą dużo soku. Przecedzić przez sito.
- Powinno się otrzymać około 350 ml gęstego soku jagodowego. Ostudzić sok.
- Sok wymieszać z cukrem, a następnie wmieszać kwaśną śmietanę i bitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przygotować lody w maszynce do kręcenia lodów, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przechowywać w zamrażalce w szczelnym pojemniku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze