Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Lasagne z łososiem
70 min
średni
02.11.2023
Lasagne z łososiem to rybna wersja lasagne z sosem śmietanowo-łososiowym. To ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne. Polecamy wypróbować tę wersję tej włoskiej potrawy.
Spis treści:
Składniki
- 400 g filetu z łososia bez skóry
- 450 ml wywaru rybnego
- mały pęczek świeżego koperku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 25 g masła
- 3 łyżki mąki
- 300 ml chudego mleka
- 3 łyżki śmietanki 18%
- 300 g świeżego makaronu lasagne, około 12 płatów
- 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
- posiekana natka pietruszki
Jak zrobić lasagne z łososiem
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć łososia do płytkiego naczynia, w którym zmieści się w jednej warstwie. Wlać wywar i sok cytrynowy. Dodać gałązki koperku (listki zachować do sosu) i ziarenka pieprzu.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Wyjąć rybę z wywaru, a kiedy przestygnie, podzielić na duże kawałki. Przecedzić wywar i odstawić, a gałązki koperku i pieprz wyrzucić.
- Roztopić masło na sos w średnim rondlu. Dodać mąkę i mieszać, stopniowo dodając zachowany wywar i mleko. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
- Sos powinien być dość rzadki i jednolity. Podgrzewać jeszcze minutę na małym ogniu, zestawić z palnika. Dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, śmietankę oraz sól i pieprz. Wrzucić łososia.
- Ułożyć 3 płaty lasagne na dnie nasmarowanej formy lub płytkiego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1,5 litra. Przykryć jedną trzecią nadzienia rybnego. Ułożyć jeszcze 3 warstwy makaronu rozdzielone warstwami nadzienia.
- Lekko przycisnąć lasagne na całej powierzchni, by sos zwilżył górną warstwę makaronu.
- Przykryć formę nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową lub pokrywką i piec 30-35 minut, aż potrawa będzie bulgotać. Odkryć, posypać parmezanem , natką pietruszki i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze