Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Pieczarki z grillowaną polentą
4 porcje
45 minut
średni
02.11.2023
Grillowana polenta to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które może być zarówno świetnym starterem na grillowej imprezie, jak i daniem głównym.
Składniki
- Polenta:
- 250g kaszy kukurydzianej błyskawicznej
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 gałązka rozmarynu
- Pieczarki i farsz:
- 4 duże płaskie pieczarki (najlepiej pieczarki portobello)
- 2½ łyżki oliwy z oliwek
- 75 g pokruszonych orzechów włoskich
- 180 g tofu (jedna kostka)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego, świeżego estragonu
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Jak zrobić pieczarki z grillowaną polentą
- Na małym palniku zagotuj wodę z solą i następnie wsypuj powoli kaszę kukurydzianą, jednocześnie mieszając. Gotuj przez ok. 5 minut.
- Dodaj świeży rozmaryn i oliwę i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Zagotowaną polentę, wylej na wyłożoną papierem blachę, wysmarowaną wcześniej oliwą. Polenta powinna mieć 2 cm grubości. Pozostaw do ostygnięcia.
- Rozgrzać grilla (lub piekarnik na funkcji grill) i wyłożyć rusz / blachę folią aluminiową lub położyć aluminiowe tacki do grillowania.
- Wytrzeć starannie pieczarki i odłamać nóżki (wykorzystać je do innego dania lub dodać do wywaru). Posmarować kapelusze od spodu łyżką oliwy z oliwek. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Ułożyć blaszkami do góry na ruszcie / w piekarniku i piec przez ok. 5 minut, następnie odwrócić, posmarować ½ łyżeczki oliwy i piec przez kolejne 5 minut.
- Orzechy włoskie ułożyć na kawałku folii aluminiowej i piec przez ok. 2 minuty, aż się przyrumienią (uważać, żeby się nie przypaliły).
- Tofu wymieszać z uprażonymi orzechami i łyżką estragonu. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zastygniętą polentę kroimy na prostokątne kawałki.
- Plastry polenty posmarować z obu stron odrobiną oliwy i ułożyć na ruszcie aż się lekko zarumienią.
- Nałożyć farsz do pieczarek. Przewrócić plasterki polenty na drugą stronę. Piec przez 3 minuty, aż farsz i polenta ładnie się przyrumienią.
- Utrzeć olej z orzechów włoskich z octem. Dodać resztę estragonu i wymieszać.
- Nałożyć na podgrzane talerze po pieczarce i 2 plasterki opieczonej polenty. Skropić polentę dressingiem estragonowym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze