Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Risotto milanese
30 min
średni
02.11.2023
Risotto milanese to kremowe, delikatne risotto z ryżu arborio z dodatkiem parmezanu lub innego twardego, włoskiego sera. Ta propozycja obiadowa zasmakuje każdemu domownikowi lub gościowi.
Spis treści:
Składniki
- 1 litr gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 300 g ryżu arborio
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 50 g płatków parmezanu albo innego twardego sera włoskiego
- szczypta szafranu
Jak zrobić risotto milanese
- Doprowadzić wywar do lekkiego wrzenia i utrzymywać go w tym stanie. Roztopić masło i rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż zmiękną.
- Wsypać do rondla ryż, wymieszać go drewnianą łyżką z cebulą i czosnkiem. Wlać wino i odczekać, aż niemal całe wyparuje. Dodać chochlę gorącego wywaru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.
- Dodawać resztę wywaru po jednej chochli, mieszać od czasu do czasu (zajmie to około 20 minut). Stopniowo wsypywać też płatki parmezanu. Risotto będzie miękkie i kremowe.
- Dodać zioła, a następnie doprawić solą i pieprzem. Posypać szczyptą szafranu i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze