Risotto milanese

Przepis na Risotto milanese
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Risotto milanese to kremowe, delikatne risotto z ryżu arborio z dodatkiem parmezanu lub innego twardego, włoskiego sera. Ta propozycja obiadowa zasmakuje każdemu domownikowi lub gościowi.

Składniki

  • 1 litr gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 300 g ryżu arborio
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 50 g płatków parmezanu albo innego twardego sera włoskiego
  • szczypta szafranu

Promocje na składniki

Jak zrobić risotto milanese

  1. Doprowadzić wywar do lekkiego wrzenia i utrzymywać go w tym stanie. Roztopić masło i rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż zmiękną.
  2. Wsypać do rondla ryż, wymieszać go drewnianą łyżką z cebulą i czosnkiem. Wlać wino i odczekać, aż niemal całe wyparuje. Dodać chochlę gorącego wywaru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.
  3. Dodawać resztę wywaru po jednej chochli, mieszać od czasu do czasu (zajmie to około 20 minut). Stopniowo wsypywać też płatki parmezanu. Risotto będzie miękkie i kremowe.
  4. Dodać zioła, a następnie doprawić solą i pieprzem. Posypać szczyptą szafranu i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.