Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Karpatka z kremem budyniowym
95 min
średni
02.11.2023
Karpatka z kremem budyniowym to przepyszne ciasto, ze słodkim, śmietankowo-budyniowym wypełnieniem. Ten efektowny deser, posypany cukrem pudrem świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.
Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
- Krem:
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 300 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego (16 g)
Jak zrobić karpatka z kremem budyniowym
- Ciasto: Rozpuścić masło w małym garnku. Zagotować wodę, dodać do masła.
- Dodać mąkę i mieszać energicznie przez 5 minut na wolnym ogniu. Ostudzić , dodać jajka i utrzeć.
- Podzielić ciasto na 2 części. Każdą część osobno wyłożyć na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach ok 36×34 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 35 minut.
- Krem: Ugotować budyń na mleku (według przepisu na opakowaniu) i ostudzić.
- Utrzeć masło, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ostudzony budyń cały czas ucierając.
- Karpatka: ostudzone placki przełożyć kremem, obsypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze