Weneckie pączki

Przepis na Weneckie pączki
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Weneckie pączki to smakowite, pulchne pączki z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców, orzeszków piniowych i paroma kroplami aromatycznego alkoholu. To ciekawe wydanie pączków polecamy każdemu wielbicielowi tego przysmaku.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić weneckie pączki

  1. W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości.
  2. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
  3. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe.
  4. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.