Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Pad thai z kurczakiem
40 min
średni
02.11.2023
Pad Thai z kurczakiem to klasyczne wydanie tego tajskiego dania. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw azjatyckiego street foodu. Bez problemu przygotujesz pad thai w domu, zapoznaj się z naszym przepisem.
Składniki
- 285 g makaronu ryżowego
- 4 łyżki miękkiego brązowego cukru
- 120 ml sosu rybnego
- 80 ml sosu sojowego
- 5 łyżek pasty tamaryndowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 350 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski
- 180 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych
- 150 g kiełków sojowych
- 1 limonka pokrojona w kliny
Jak zrobić pad thai z kurczakiem
- Makaron zalać wodą i moczyć aż zmięknie – ok. 5 minut.
- Wymieszać cukier z sosem sojowym, sosem rybnym i pastą tamaryndową.
- W woku rozgrzać olej na dość dużym ogniu. Dodać kurczaka i tofu. Mieszać, aż kurczak się usmaży (ok. 5 minut).
- Dodać czosnek i pastę krewetkową, wymieszać.
- Gotować przez 2 minuty, a następnie dodać odcedzony makaron i sos. Gotować, mieszając, aż makaron będzie miękki (3-5 minut).
- Odsunąć makaron na jedną stronę woka. Na drugą stronę woka wbić jajka, rozmieszać i smażyć jak jajecznicę, aż się zetną. Wymieszać jajka z makaronem.
- Nakładać na talerze i udekorować szczypiorkiem, kiełkami i orzeszkami. Dodać po kawałku limonki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze