Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem, dorzucić pomidorki i cytryny i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie zmieszać pozostałą cebulą z oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki rozrzucić kawałki tuńczyka i podawać.