Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Przepis na Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 250 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 100 g wyłuskanego świeżego lub mrożonego groszku
  • 150 g rukwi wodnej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 5 posiekanych cebulek dymek
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 puszki tuńczyka
  • sól i pieprz
  • 10 pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
  • 1 cytryna, pokrojona w łódeczki

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka z makaronem i tuńczykiem

  1. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
  2. Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
  3. Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem, dorzucić pomidorki i cytryny i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie zmieszać pozostałą cebulą z oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki rozrzucić kawałki tuńczyka i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.