Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
30 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 250 g makaronu farfalle (kokardki)
- 100 g wyłuskanego świeżego lub mrożonego groszku
- 150 g rukwi wodnej
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego estragonu
- 5 posiekanych cebulek dymek
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 puszki tuńczyka
- sól i pieprz
- 10 pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
- 1 cytryna, pokrojona w łódeczki
Jak zrobić sałatka z makaronem i tuńczykiem
- Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
- Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
- Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem, dorzucić pomidorki i cytryny i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie zmieszać pozostałą cebulą z oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki rozrzucić kawałki tuńczyka i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze