Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami
średni
02.11.2023
Budyń jaglany ma troszkę inną konsystencję niż tradycyjny budyń, można go przygotować na mleku krowim lub roślinnym, albo na wodzie i podać z ulubionymi dodatkami (z owocami lub czekoladą). Na ciepło lub na zimno, co kto lubi. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, zdrowa przekąska czy deser.
Składniki
- Budyń
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- ok 8-10 daktyli
- 2 szklanki mleka (u mnie owsiane)
- Karmelizowane jabłka:
- 3-4 średnie jabłka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- odrobina soku z cytryny
- cynamon
Jak zrobić budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami
- Kaszę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
- Szklankę mleka zagotowujemy z daktylami, na wrzące wsypujemy kasze i gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (ok 15 minut).
- Gdy kasza ostygnie dodajemy do niej pozostałe mleko i blendujemy na gładki krem.
- Przekładamy do miseczek lub pucharków.
- Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cukier i wrzucamy jabłka oraz cynamon. Smażymy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gotowe jabłka wykładamy na budyń.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze