Szakszuka (shakshuka)

Przepis na Szakszuka (shakshuka)
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Szakszuka (shakshuka), czyli pyszny pomysł na śniadanie. Popularna szakszuka, to w uproszczeniu jajka w pomidorach. Ilu kucharzy tyle wersji tego przepisu. Podstawą są oczywiście pomidory, jajka i przyprawy. W kilka chwil można przygotować naprawdę pyszne i sycące śniadanie. Do tego domowe, chrupiące pieczywo i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Najlepiej smakuje, gdy białko jest ścięte a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie nieco dłużej potrzymać potrawę na ogniu. Całość świetnie smakuje posypana posiekaną zieloną pietruszką lub bazylią.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szakszuka (shakshuka)

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jeśli używacie małych pomidorków kroimy je w ćwiartki.
  2. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno pokrojony (lub starty czosnek) i pokrojoną cebulę.
  3. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy całość mielonym kminkiem, słodką i ostrą papryką (lub chili), pieprzem i niedużą ilością soli.
  4. Całość należy przemieszać, ale nie za mocno. Dusimy składniki około 4-5 minut.
  5. Po tym czasie łyżka robimy w pomidorach wgłębienia i wbijamy w nie po 1 jajku. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy całość do czasu aż białka jajek będą ścięte.
  6. Przed podaniem można jeszcze całość oprószyć pieprzem i posypać posiekaną zieloną pietruszką lub świeżą bazylią.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.