
Chleb bezglutenowy. Jakie pieczywo bez glutenu kupisz w Biedronce i Lidlu?
Chleb bezglutenowy zyskał na popularności jako pieczywo dedykowane osobom borykającym się z problemami przewodu pokarmowego, np. chorującym na celiakię lub wykazującym inne formy nietolerancji. To z myślą o nich rozpoczęto produkcję wypieków, które pozwalały uniknąć negatywnych skutków spożywania klasycznego pieczywa. Popularność chleba bezglutenowego wzrosła jednak także wśród osób zdrowych. Czy jednak słusznie?

Chleb bezglutenowy — czym się różni od innego pieczywa?
Czym od klasycznego różni się pieczywo bezglutenowe? To przede wszystkim chleb produkowany z mąk, które nie zawierają glutenu, a więc bez mąki pszennej i na zakwasie bezglutenowym. To chociażby mąka ziemniaczana, kukurydziana czy ryżowa. Sam gluten jest w nich zastępowany hydrokoloidami, jak guma guarany czy ksantynowa. Całość receptury uzupełniają konserwanty, których celem jest przedłużenie zdatności pieczywa do spożycia. Dodatkowo chleby bezglutenowe zawierają przyprawy, a także sporo tłuszczu i węglowodanów, co przekłada się na ich stosunkowo wysoką kaloryczność.
Sprawdź aktualne promocje na chleb bezglutenowy
Kto powinien spożywać bezglutenowy chleb?
Chleb bezglutenowy to propozycja dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu. Powinni go jeść chorzy na celiakię, czyli chorobę autoimmunologiczną, której objawy pojawiają się po spożyciu glutenu. Podobnie wygląda sytuacja konsumentów, którzy mają nietolerancję glutenu – w ich wypadku wystarczy jednak ograniczyć spożycie tego składnika. W obu przypadkach bardzo pomocne okazuje się zastąpienie pieczywa klasycznego bezglutenowym.
Czy chleb bezglutenowy powinny spożywać osoby zdrowe lub stosujące diety odchudzające? Niekoniecznie. W obu przypadkach pieczywo bezglutenowe nie jest wskazane – wbrew pozorom nie jest ono zdrowsze od tradycyjnego. Wręcz przeciwnie – jest stosunkowo kaloryczne, a także nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych, które zawierają z kolei klasyczne odmiany pieczywa.
Zobacz promocje na pieczywo marki Balviten
Jaki chleb bezglutenowy kupić?
Bezglutenowe chleby to propozycja dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą być na diecie ograniczającej ten składnik. Wybierając pieczywo bezglutenowe, powinny one zwrócić jednak uwagę na skład chleba, który kupują.
Jaki chleb bez glutenu wybrać? Warto spożywać produkty bez sztucznych dodatków, uzupełnione o dodatkowe składniki, które nie tylko zapewnią wyjątkowy smak pieczywa, ale także dodają mu wartości odżywczych, np. nasiona chia, sezam czy słonecznik. Szukasz chleba z sieci handlowych, który pomoże Ci utrzymywać dietę bezglutenową? Sprawdź nasze propozycje.
Chleb bezglutenowy Biedronka — jaki wybrać?
Jednym z popularniejszych wyborów jeśli chodzi o chleb bez glutenu Biedronka, jest ten od marki Balviten, znany jako „Bochen z pieca”. To puszysty chleb, który kupić możemy w wariancie jasnym i ciemnym, w zależności od zastosowanej mąki. Pieczywo to nie zawiera laktozy i stanowi dobrą propozycję dla osób, które muszą unikać tego składnika. Spożywający chleb bezglutenowy na co dzień doceniają także jego stałą dostępność w ofercie sieci.
Alternatywną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej jest Pan Multigrano, czyli chleb bezglutenowy wieloziarnisty, który dostępny jest w czasowej ofercie Biedronki. Pieczywo to produkowane jest z mąki ryżowej, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo miękkie. Dodatkowo zawiera siemię lniane, łubin oraz świeże drożdże.
Aktualne promocje w Biedronce, sprawdź!
Chleb bezglutenowy Lidl — który produkt jest najlepszy?
W sieci Lidl znaleźć możemy, podobnie jak w Biedronce, pieczywo bezglutenowe Balviten. To chleb królewski oraz wiejski, które zachęcają miłośników diet bez glutenu przede wszystkim dostępnością i ceną. Prócz pakowanego pieczywa o długiej dacie ważności w ofercie Lidla znajdziemy jednak także świeży bezglutenowy chleb.
To propozycje od BIO Piekarz, które zachwycą miłośników świeżego pieczywa. Chrupiące, bezglutenowe chleby są mrożone, a później wkładane w sklepach sieci Lidl do piekarnika. Klienci zyskują więc pyszny, puszysty chleb, wypiekany na miejscu, który cechuje świeżość i chrupiąca skórka. Idealnie sprawdzi się on kupiony na śniadanie, ze smakiem spożyjesz go jednak także na drugi dzień. Chleb bez glutenu Lidl możesz zakupić w wariancie: „codzienny” – jasny chleb bezglutenowy na bazie skrobi pszennej bez glutenu oraz „wykwintny”, który powstaje z mąki kasztanowej, jaglanej, gryczanej oraz komosy ryżowej.
Zobacz wszystkie promocje w Lidlu
Bezglutenowe pieczywo — jakie jeszcze inne produkty warto kupić w Lidlu i Biedronce?
Sieci handlowe widząc zapotrzebowanie na wypieki bezglutenowe nie poprzestają wyłącznie na chlebie. W ofercie stałej lub czasowej Biedronki i Lidla znajdziemy liczne propozycje, jak chociażby bajgle, bułki czy słodkie wypieki, np. drożdżówki i ciasta. To chociażby produkty marki Incola w Biedronce – bajgle wzbogacone o siemię lniane oraz słodkie bułeczki. Obie propozycje są od razu gotowe do spożycia – nie trzeba ich piec, można jednak wzbogacić je o dodatkowe składniki. Alternatywą są także wafle kukurydziane marki Pano.
Podobne produkty możemy znaleźć w Lidlu. To dostępne w ramach ofert czasowych bułki Incola lub chleby bezglutenowe typu włoskiego oraz ciabatty, np. marki Dr. Schär, gotowe do spożycia od razu po wyjęciu, więc nie musisz ich samodzielnie piec.
Produktów tego rodzaju szukaj na dziale z ekologiczną żywnością lub w alejkach z pieczywem. Możesz także zamawiać je – z uwagi na długa datę ważności – przez sklepy internetowe.
Sprawdź aktualne promocje na wszystkie produkty marki Pano
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru chleba bez glutenu?
Kupując chleb bezglutenowy przede wszystkim zwróć uwagę na to, jaki skład oferuje. Większość tego rodzaju produktów jest pakowana w atmosferze ochronnej, ma więc długą datę przydatności, ale także zawiera więcej konserwantów niż domowe pieczywo. Warto zwrócić uwagę również na to, czym zastąpiono brak mąki pszennej – najczęściej stosuje się mąkę ryżową i mąkę gryczaną oraz dodatkowe suche składniki, jak np. ziarna, płatki.
Chleb bez glutenu — jak go upiec w domu?
Jeśli znalezienie jakościowego pieczywa jest dla Ciebie trudne, możesz samodzielnie zrobić chleb bezglutenowy. Wystarczy, że kupisz mąki bezglutenowe – konkretnie: gryczaną, ryżową, kukurydzianą oraz ziemniaczaną, a także składniki dodatkowe.
Pieczenie chleba bezglutenowego jest bardzo łatwe – suche składniki, tj. mąka ryżowa – 150 g, mąka kukurydziana – 100 g, mąka ziemniaczana – 50 g, pestki słonecznika – 4 łyżki oraz siemię lniane – 4 łyżki wymieszaj, następnie dodaj 1 łyżeczkę soli. Do całości wlej drożdże (500 ml ciepłej wody z łyżką cukru oraz paczką drożdży), następnie wyrabiaj całość ręcznie, a później ciasto przełóż do formy i pozostaw do wyrośnięcia – czas wyrastania to zwykle około godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik i włóż składniki na wypiek do nagrzanego piekarnika. Chleb bezglutenowy piecz około 50 min w temperaturze 210 stopni.
Sprawdź aktualne promocje na mąkę kukurydzianą
Z czym jeść chleb bezglutenowy na diecie bezglutenowej?
Zastanawiasz się, co będzie odpowiednim uzupełnieniem chleba bezglutenowego? To masło, wszelkiego rodzaju warzywa, jak i dostępne w sklepach: bezglutenowe wędliny, sery czy kiełbaski. Możesz postawić także na jajecznicę albo śniadanie na słodko, np. miód czy dżem.
Gdzie szukać promocji na pieczywo bezglutenowe?
Szukasz dobrego w smaku pieczywa bezglutenowego, ale ceny w piekarni odstraszają? Nie musisz każdorazowo samodzielnie piec chleba – bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami i rabatami na pieczywo bezglutenowe w sieciach handlowych, śledząc gazetki rabatowe w portalu blix.pl i kupuj pyszny chleb bezglutenowy znacznie taniej!
Sprawdź także: Jaki chleb na diecie? Najlepsze pieczywo niskowęglowodanowe w Lidlu i Biedronce