Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bardzo łatwa szarlotka
70 min
średni
02.11.2023
Bardzo łatwa szarlotka, idealna jako prosty, klasyczny deser. Sugerujemy, aby podawać ciasto posypane cukrem-pudrem lub z lodami. Przepis polecamy także osobom, które na co dzień nie pieką.
Składniki
- 500 g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki lub kawałki
- 50 g cukru wymieszanego z odrobiną cynamonu
- Ciasto:
- 80 g masła o temperaturze pokojowej
- 160 g cukru
- skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
Jak zrobić bardzo łatwa szarlotka
- Na dnie okrągłej, silikonowej tortownicy (lub blaszanej tortownicy wyłożonej folią aluminiową) ułożyć jabłka.
- Posypać je cukrem z cynamonem i odstawić na kilka minut.
- Rozgrzać piekarnik do 160 C.
- Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i przykryć tą mieszaniną jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
- Odstawić ciasto w blasze na 10 minut aby ostygło, a następnie odwrócić je i zdjąć blachę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze