Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem
35 min
średni
02.11.2023
Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Ta gęsta zupa z powodzeniem zaspokoi głód. Polecamy jeść z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Składniki
- Zakwas pszenny na barszcz
- 1/2 l ciepłej przegotowanej wody
- 5 łyżek mąki pszennej
- kromka chleba razowego
- Barszcz:
- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ l zakwasu pszennego
- 4 białe kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany(18%)
- 4 jaja na twardo
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem
- Zakwas: W misce zalać mąkę ciepłą wodą i wymieszać. Dodać kromkę chleba i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po tym czasie zakwas można od razu zużyć albo przelać do słoiczków i odstawić w chłodne miejsce.
- Barszcz: Bulion gotować z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem) i czosnkiem przez ok. 15 minut.
- Następnie, mieszając, wlewać rozmącony zakwas stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Chwilę wszystko gotować, a następnie odstawić z ognia.
- W małej miseczce rozbełtać śmietanę z odrobiną gorącej zupy, dodawać coraz więcej zupy mieszając, aż śmietana się ogrzeje. Wlać do garnka i mieszać.
- Jajka pokroić w połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze.
- Kiełbasę pokroić w plasterki (oczywiście musi być już parzona, bo jeśli kupiliśmy surową, to trzeba ją sparzyć (ugotować) ok. 10 minut we wrzątku) i też nałożyć na talerze. Można też pokrojoną kiełbasę wrzucić do barszczu. Nalewać gorący barszcz i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze