Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

Przepis na Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Ta gęsta zupa z powodzeniem zaspokoi głód. Polecamy jeść z dodatkiem ciemnego pieczywa.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

  1. Zakwas: W misce zalać mąkę ciepłą wodą i wymieszać. Dodać kromkę chleba i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po tym czasie zakwas można od razu zużyć albo przelać do słoiczków i odstawić w chłodne miejsce.
  2. Barszcz: Bulion gotować z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem) i czosnkiem przez ok. 15 minut.
  3. Następnie, mieszając, wlewać rozmącony zakwas stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Chwilę wszystko gotować, a następnie odstawić z ognia.
  4. W małej miseczce rozbełtać śmietanę z odrobiną gorącej zupy, dodawać coraz więcej zupy mieszając, aż śmietana się ogrzeje. Wlać do garnka i mieszać.
  5. Jajka pokroić w połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze.
  6. Kiełbasę pokroić w plasterki (oczywiście musi być już parzona, bo jeśli kupiliśmy surową, to trzeba ją sparzyć (ugotować) ok. 10 minut we wrzątku) i też nałożyć na talerze. Można też pokrojoną kiełbasę wrzucić do barszczu. Nalewać gorący barszcz i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.