Barszcz czerwony - prosty przepis

Przepis na Barszcz czerwony - prosty przepis
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Barszcz czerwony to najbardziej kojarząca się ze Świętami Bożego Narodzenia potrawa. Ta zupa, w połączeniu z uszkami z kapustą i grzybami, tworzy tradycyjny duet wigilijny. Nasz prosty przepis na barszcz czerwony to sprawdzony sposób na przyrządzenie tego dania, gwarantujący tradycyjny smak potrawy.

Składniki

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 900 g żeberek wieprzowych, drobno pokrojonych
  • 80 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1500 ml (6 szklanek) wody
  • 850 g czerwonych buraków ze słoika, odsączonych i pokrojonych, sok odlać do osobnej miseczki
  • 500 g (2 szklanki) kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić barszcz czerwony - prosty przepis

  1. Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie, około 15 minut.
  2. W innym garnku dusić żeberka i cebulę w 4 szklankach wody przez 2 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i odstawić. Odcedzić tłuszcz i wlać go do soku z buraków. Dodać pokrojone mięso wieprzowe i buraki, i dusić na wolnym ogniu.
  3. W miseczce wymieszać trzepaczką śmietanę z 2 szklankami wody i octem. Powoli dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.