Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Barszcz wigilijny
60min
średni
02.11.2023
Barszcz wigilijny to tradycyjna polska zupa, przygotowana na bazie włoszczyzny, buraków i grzybów suszonych, która co roku gości na wigilijnych stołach. Nasz przepis na wigilijny barszcz czerwony umożliwi każdemu poczucie tego klasycznego, wyśmienitego smaku, podczas tej wyjątkowej, świątecznej kolacji.
Spis treści:
Składniki
- 6-7 suszonych grzybów
- 8 buraków
- 4 l wody
- 2 cebule, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
- pieprz i sól do smaku
- cukier do smaku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku
- 5 łyżek oleju
- pęczek zielonej pietruszki
- paczka gotowych uszek z kapustą i grzybami
Jak zrobić barszcz wigilijny
- Suszone grzyby moczyć 30 minut w zimnej wodzie.
- Buraki umyć i gotować w wodzie około 30 minut aż zmiękną.
- Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w podłużne paski i wrzucić do wysokiego garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i wszystkie przyprawy, kwasek i olej.
- Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki i dodać uszka.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze