Barszcz wigilijny

Przepis na Barszcz wigilijny
Czas przygotowania60min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Barszcz wigilijny to tradycyjna polska zupa, przygotowana na bazie włoszczyzny, buraków i grzybów suszonych, która co roku gości na wigilijnych stołach. Nasz przepis na wigilijny barszcz czerwony umożliwi każdemu poczucie tego klasycznego, wyśmienitego smaku, podczas tej wyjątkowej, świątecznej kolacji.

Składniki

  • 6-7 suszonych grzybów
  • 8 buraków
  • 4 l wody
  • 2 cebule, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
  • pieprz i sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • pęczek zielonej pietruszki
  • paczka gotowych uszek z kapustą i grzybami

Promocje na składniki

Jak zrobić barszcz wigilijny

  1. Suszone grzyby moczyć 30 minut w zimnej wodzie.
  2. Buraki umyć i gotować w wodzie około 30 minut aż zmiękną.
  3. Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w podłużne paski i wrzucić do wysokiego garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i wszystkie przyprawy, kwasek i olej.
  4. Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki i dodać uszka.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.