Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bezy z leśnymi owocami
100 min
średni
Bezy z leśnymi owocami to słodki deser przygotowany na bazie białek i cukru, który zwieńczony jest kleksem z jogurtu naturalnego oraz wybranymi owocami leśnymi np. malinami, jagodami czy porzeczkami. Kwaskowe owoce świetnie współgrają ze słodką bezą i tworzą pyszny deser.
Składniki
- odrobina soli
- 2 białka
- 100 g cukru
- wybrane, świeże owoce leśne np. maliny, jagody, jeżyny
- jogurt naturalny ( ok 5 łyżek)
- cukier puder (opcjonalnie)
Jak zrobić bezy z leśnymi owocami
- Białka posolić i ubić na sztywną piankę. Powoli dodawać cukier i dalej ubijać.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać białko, tworząc kształt przypominający gniazdko.
- Piec ok 70 min, dopóki wszystkie bezy nie będą dobrze wysuszone.
- Kiedy będą już gotowe wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Następnie na każdej zrobić kleksa z jogurtu naturalnego i umieścić po 3-4 wybrane owoce.
- Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze