Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bigos tradycyjny
120min
średni
02.11.2023
Tradycyjny, polski bigos to danie, które znane i cenione jest w każdym zakątku naszego kraju. Nasz przepis na bigos tradycyjny polecamy każdemu, kto przygotowuje klasyczną, polską kolację wigilijną.
Spis treści:
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
- 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 150 ml czerwonego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1/2 garści suszonych grzybów
- 1/2 garści suszonych śliwek
- 2-3 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić bigos tradycyjny
- Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
- W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
- Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
- W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
- Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
- Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy – podlać wodą z grzybów.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze