Bigos ze śliwkami

Przepis na Bigos ze śliwkami
Czas przygotowania180 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bigos ze śliwkami

  1. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy.
  2. Kapustę świeżą szatkujemy.
  3. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około godziny.
  4. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli.
  5. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy aż się zarumieni.
  6. W osobnym garnku gotujemy litr wody.
  7. Kroimy boczek, wołowinę i łopatkę w kostkę.
  8. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej pokrojone mięso. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy.
  9. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka i dodajemy do niej mięso oraz cebulę z kiełbasą.
  10. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone wrzucamy do garnka.
  11. Gotujemy wszystko przez 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Jeśli w garnku jest nadmiar wody, odlewamy ją
  12. Dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy wszystko kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem oraz dodajemy śliwki.
  13. Do osiągnięcia pełni smaku dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.