Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bigos ze śliwkami
180 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty świeżej białej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 pęto kiełbasy
- 100 g boczku
- 250 g wołowiny bez kości
- 250 g łopatki wieprzowej
- 2 pomidory
- 150 ml czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
- garść śliwek wędzonych
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
Jak zrobić bigos ze śliwkami
- Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy.
- Kapustę świeżą szatkujemy.
- Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około godziny.
- Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli.
- Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy aż się zarumieni.
- W osobnym garnku gotujemy litr wody.
- Kroimy boczek, wołowinę i łopatkę w kostkę.
- Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej pokrojone mięso. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy.
- Sprawdzamy czy kapusta jest miękka i dodajemy do niej mięso oraz cebulę z kiełbasą.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone wrzucamy do garnka.
- Gotujemy wszystko przez 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Jeśli w garnku jest nadmiar wody, odlewamy ją
- Dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy wszystko kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem oraz dodajemy śliwki.
- Do osiągnięcia pełni smaku dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze