Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bliskowschodnia sałatka z kaszą bulgur i hummusem
średni
02.11.2023
Składniki
- Na sałatkę:
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 mały batat
- 1 mały bakłażan
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ziarna z ½ granatu
- 4 łyżki ciecierzycy z puszki
- Sól, pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- Na hummus:
- 200 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 2 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml wody
- kumin, sól, pieprz, 2 łyżeczki kurkumy
Jak zrobić bliskowschodnia sałatka z kaszą bulgur i hummusem
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Kroimy bataty i bakłażany w kostkę.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty, mieszamy z olejem, solą i pieprzem i pieczemy 15 minut.
- Dodajemy na blachę bakłażany i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
- Kasze bulgur mieszamy w misce z solą, zalewamy wrzątkiem na około 3 cm nad powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut.
- Przygotowujemy hummus: wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
- W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki dodajemy hummus i posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze