Brownie - wersja klasyczna

Przepis na Brownie - wersja klasyczna
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Brownie – wersja klasyczna to prosty przepis na składające się z małej ilości składników, klasyczne – wilgotne i czekoladowe brownie, które zachwyca smakiem. To ciasto uwielbia każdy. Można podawać je bez dodatków, ale smakuje wyśmienicie posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, polane delikatnie gorącą czekoladą lub w towarzystwie gałki lodów czekoladowych.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić brownie - wersja klasyczna

  1. Połamaną na kostki czekoladę razem z rozdrobnionym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą i masłem.
  2. Pilnujemy, aby dno miski nie dotykało gotującej się wody. Rozpuszczamy powoli, gdy składniki są już prawie płynne, mieszamy szpatułką, łącząc je w jednolitą, gładką i błyszczącą masę). Zostawiamy do przestygnięcia.
  3. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do ładnego połączenia składników.
  4. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (kwadratowej, o długości boku ok. 23-25 cm, prostokątnej lub okrągłej o średnicy 26 cm). Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
  5. Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka, gdyż z założenia ma być wilgotne. Wbita w środek ciasta wykałaczka nie powinna być jedynie oblepiona surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się nieco jaśniejsza i twardawa skorupka – gdy się pojawi, oznacza to, że brownie jest gotowe.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, brownie studzimy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Można podawać bez dodatków lub z cukrem pudrem czy bitą śmietaną.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.