Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Brownie z fasoli z czekoladą
1h
średni
02.11.2023
Brownie z fasoli to alternatywna wersja klasycznego ciasta brownie, która podbiła serca wielu wielbicieli oryginału. Naprawdę warto spróbować brownie z czerwonej fasoli, przepis nie jest skomplikowany, a efekt zadowoli każdego łasucha.
Składniki
- olej słonecznikowy, do wysmarowania blachy
- 2 x 400g puszki czerwonej fasoli, odsączone
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 6 dużych jaj
- 200 g miękkiego masła w kawałkach
- 200g cukru muscovado
- 100 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 85 g czekolady o smaku chili (lub zwykłe czekolady), w kawałkach
Jak zrobić brownie z fasoli z czekoladą
- Rozgrzej piekarnik z termowentylatorem do 180C. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm delikatnie wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Połącz fasolę, wanilię, 1/2 łyżeczki soli i 2 jajka, a następnie zmiksuj/zblenduj na gładką masę
- Włóż masło, cukier, kakao i pozostałe jajka do oddzielnej miski i ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Zacznij na niskich obrotach, a następnie zwiększaj prędkość podczas mieszania.
- Dodaj proszek do pieczenia, masę z fasolą i kawałki czekolady.
- Przełóż ciasto do blachy szpachelką, wyrównaj i piecz przez 25 minut, aż stanie się twarda w dotyku.
- Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze