Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Budyniowy sos custard
10 min
średni
02.11.2023
Budyniowy sos custard to słodki sos, przygotowany z mleka, cukru, żółtek jaj i mąki kukurydzianej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki drobnego cukru
- 600 ml mleka
Jak zrobić budyniowy sos custard
- W misce żółtka zmiksować z mąką kukurydzianą i cukrem.
- Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, a potem powoli wlać do ubitych żółtek, starannie mieszając.
- Przelać z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Powinien on osiągnąć temperaturę 82°C.
- Zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek. Podawać na gorąco lub ostudzić przed podaniem albo dalszym wykorzystaniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze