Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bułeczki ziołowe scones
40 min
średni
02.11.2023
Bułeczki ziołowe scones to pyszne, świeżo pieczone pieczywo z dodatkiem pełnych smaku ziół. Polecamy podawać do sałatek i zup.
Jak zrobić bułeczki ziołowe scones
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i dużą szczyptę pieprzu, i dobrze wymieszać.
- W innej misce wymieszać ser ricotta, jajko i zioła. Dodać do miski z mąką i zagnieść z dodatkiem mleka, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto. Posypać blat kuchenny mąką i położyć na nim ciasto.
- Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich utoczyć kulę, położyć ją na blasze i lekko spłaszczyć.
- Posmarować bułki mlekiem. Piec w gorącym piekarniku ok 20 min, aż lekko zbrązowieją. Dobrze upieczone pusto brzmią, gdy opukujemy spód.
- Ostudzić na drucianej podstawce. Podawać letnie do sałat lub gęstych zup.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze