Bułeczki ziołowe scones

Przepis na Bułeczki ziołowe scones
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bułeczki ziołowe scones to pyszne, świeżo pieczone pieczywo z dodatkiem pełnych smaku ziół. Polecamy podawać do sałatek i zup.

Składniki

  • 1 jajko
  • 450 g mąki i trochę do posypania blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, bazylii, majeranku
  • 200–250 ml mleka i trochę do posmarowania
  • 75 g sera ricotta

Promocje na składniki

Jak zrobić bułeczki ziołowe scones

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i dużą szczyptę pieprzu, i dobrze wymieszać.
  2. W innej misce wymieszać ser ricotta, jajko i zioła. Dodać do miski z mąką i zagnieść z dodatkiem mleka, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto. Posypać blat kuchenny mąką i położyć na nim ciasto.
  3. Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich utoczyć kulę, położyć ją na blasze i lekko spłaszczyć.
  4. Posmarować bułki mlekiem. Piec w gorącym piekarniku ok 20 min, aż lekko zbrązowieją. Dobrze upieczone pusto brzmią, gdy opukujemy spód.
  5. Ostudzić na drucianej podstawce. Podawać letnie do sałat lub gęstych zup.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.