Bułeczki żytnie

Przepis na Bułeczki żytnie
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bułeczki żytnie to świeże pieczywo pieczone w domu, idealne jako podstawa śniadania lub kolacji. Polecamy ten przepis na zdrowe, chrupiące, żytnie bułeczki.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bułeczki żytnie

  1. Mąkę, olej i sól wymieszać w misce. W 250 ml wody o letniej temperaturze rozrobić ekstrakt z zaczynu, drożdże i cukier. Wlać do miski z mąką.
  2. Wyrabiać mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do miski. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrabiać ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając. Uformować wałek i podzielić na 12 równych części.
  4. Uformować z każdego kawałka ciasta bułeczkę rękami posypanymi mąką i położyć na blasze.
  5. Zwilżyć bułeczki z wierzchu pędzlem kuchennym zamoczonym w wodzie. Posypać je kminkiem, kolendrą, makiem, sezamem lub śrutą żytnią; posypkę lekko przygnieść, by trzymała się na cieście.
  6. Przykryć bułeczki i pozwolić im wyrastać jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 220°C.
  7. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika. Piec bułeczki po 20–25 minut, aż będą chrupkie i złotobrązowe.
  8. Na dnie piekarnika ustawić miseczkę z wodą. Wyjmować bułeczki z piekarnika, odkładać na drucianą podstawkę i tam studzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.