Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bulion rybny
65 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 kg różnych części ryby
- ok. 4 litry wody
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 1 pęczek ziół
Jak zrobić bulion rybny
- Pokroić cytrynę i warzywa w plasterki.
- Postawić garnek na średnim ogniu i wlać olej.
- Smażyć rybę przez 2-3 minuty, ale nie zrumienić jej. Dodać pozostałe składniki: cytrynę, cebulę, marchewkę, seler, zioła i wino.
- Zalać 4 litrami wody, rozgnieść zioła aby wydobyć aromat i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 45 minut. Zbierać co jakiś czas pianę.
- Jeśli chce się uzyskać czysty bulion wyłożyć durszlak gazą i przecedzić wywar. Zużyć od razu albo wstawić do lodówki (przechowywać w lodówce do 4 dni lub w zamrażalniku do 4 m-cy).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze