Bułki drożdżowe (drożdżówki)

Przepis na Bułki drożdżowe (drożdżówki)
Czas przygotowania55 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bułki drożdżowe czyli drożdżówki to smakowite, miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z marmolady. Taka propozycja świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i jako słodka przekąska w szkole czy pracy. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bułki drożdżowe (drożdżówki)

  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy do nich trochę mąki i cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 min.).
  2. Wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru rozpuszczoną w ciepłym mleku oraz szczyptę soli, chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło.
  3. Solidnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce aby jego ilość się podwoiła.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C.
  5. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy bułeczki wielkości małych pączków i nadziewamy marmoladą.
  6. Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
  7. Wstawiamy blaszkę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, później pieczemy w temp. 165°C ok. 25 min. (pieczenie z termoobiegiem).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.