Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Canja - zupa portugalska
100 min
średni
02.11.2023
Canja – zupa portugalska to bulion drobiowo-warzywny z dodatkiem makaronu i ziemniaków. Zupa jest lekka, dobrze jednak zaspokoi głód, polecamy ją zarówno jako część obiadu, jak i jako osobny posiłek.
Składniki
- 1400 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości
- 1 cebula, posiekana
- 1400 ml bulionu drobiowego
- makaron – wybrany rodzaj
- 140 g pomidorów, obranych, bez nasion i posiekanych
- 70 g marchewek, w plasterkach
- sól i pieprz do smaku
- 80 g pokrojonej w kostkę wędliny
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 5-6 ziemniaków, pokrojonych
Jak zrobić canja - zupa portugalska
- Umieścić w dużej patelni kurczaka, cebulę i bulion drobiowy. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut.
- Wyłożyć kurczaka na talerz na odstawić na bok. Przecedzić bulion przez sitko, wyrzucić cebulę i wybrać z powierzchni jak najwięcej tłuszczu.
- Wypłukać patelnię i z powrotem wlać bulion. Dodać ziemniaki, pomidory i marchewkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, około 25 minut
- Kiedy kurczak ostygnie pokroić go w paski wielkości 1,5 x 4,5 cm. Z powrotem wrzucić kurczaka razem z wędliną do zupy i gotować tylko tak długo aby wszystko podgrzać. Dodać natkę pietruszki i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze