Canja - zupa portugalska

Przepis na Canja - zupa portugalska
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Canja – zupa portugalska to bulion drobiowo-warzywny z dodatkiem makaronu i ziemniaków. Zupa jest lekka, dobrze jednak zaspokoi głód, polecamy ją zarówno jako część obiadu, jak i jako osobny posiłek.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić canja - zupa portugalska

  1. Umieścić w dużej patelni kurczaka, cebulę i bulion drobiowy. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut.
  2. Wyłożyć kurczaka na talerz na odstawić na bok. Przecedzić bulion przez sitko, wyrzucić cebulę i wybrać z powierzchni jak najwięcej tłuszczu.
  3. Wypłukać patelnię i z powrotem wlać bulion. Dodać ziemniaki, pomidory i marchewkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, około 25 minut
  5. Kiedy kurczak ostygnie pokroić go w paski wielkości 1,5 x 4,5 cm. Z powrotem wrzucić kurczaka razem z wędliną do zupy i gotować tylko tak długo aby wszystko podgrzać. Dodać natkę pietruszki i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.