Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake

Przepis na Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake to lekki, aromatyczny, orientalny bulion. Dobrze sprawdzi się do zaspokojenia małego głodu w ciągu dnia lub na kolację.

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 300 g chudego rumsztyku, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 l bulionu wołowego (z kostki)
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • 150 g grzybów shiitake, pokrojonych w paseczki
  • 100 g kapusty pak choi, listki pokrojone na paseczki
  • 200–250 g błyskawicznego makaronu chińskiego, makaronu sojowego lub ryżowego, wedle uznania
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake

  1. Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce sos sojowy z olejem sezamowym oraz wino ryżowe lub sherry. Wrzucić mięso i starannie wymieszać. Odstawić.
  2. Bulion zagotować, dodać cebulkę, grzyby i listki pak choi. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
  3. Dodać gniazdka makaronu do bulionu i gotować przez 2–4 minuty, aż zmięknie.
  4. W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, żeby się zarumieniło.
  5. Przełożyć całą zawartość woka do bulionu. Doprowadzić ponownie do wrzenia. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Nalać do miseczek i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.