Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake
25 min
średni
02.11.2023
Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake to lekki, aromatyczny, orientalny bulion. Dobrze sprawdzi się do zaspokojenia małego głodu w ciągu dnia lub na kolację.
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 300 g chudego rumsztyku, pokrojonego w cienkie paseczki
- 1 l bulionu wołowego (z kostki)
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
- 150 g grzybów shiitake, pokrojonych w paseczki
- 100 g kapusty pak choi, listki pokrojone na paseczki
- 200–250 g błyskawicznego makaronu chińskiego, makaronu sojowego lub ryżowego, wedle uznania
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- pieprz do smaku
Jak zrobić chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake
- Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce sos sojowy z olejem sezamowym oraz wino ryżowe lub sherry. Wrzucić mięso i starannie wymieszać. Odstawić.
- Bulion zagotować, dodać cebulkę, grzyby i listki pak choi. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
- Dodać gniazdka makaronu do bulionu i gotować przez 2–4 minuty, aż zmięknie.
- W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, żeby się zarumieniło.
- Przełożyć całą zawartość woka do bulionu. Doprowadzić ponownie do wrzenia. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Nalać do miseczek i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze