Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chlebek kukurydziany
30 min
średni
02.11.2023
Chlebek kukurydziany to pyszna alternatywa dla klasycznego chleba. Ten lekki chlebek przygotowywany jest na bazie kukurydzy oraz mąki kukurydzianej. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Polecamy.
Składniki
- 1 kolba świeżej kukurydzy albo 70 g mrożonych ziaren kukurydzy (rozmrożonych)
- 140 g mąki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml półtłustego mleka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego miodu
Jak zrobić chlebek kukurydziany
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kwadratową lub prostokątną formę do pieczenia o boku ok 18 cm spryskać olejem w aerozolu lub posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Kolbę kukurydzy obrać z ziaren za pomocą ostrego noża, ziarna odłożyć.
- Dokładnie wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia średniej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać kukurydzę, mleko, oliwę, jajka i miód.
- Wlać jajka z kukurydzą i dodatkami do mąki. Energicznie, dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy, zeskrobać też resztki ciasta, które przylepiły się do ścianek naczynia. Równo rozprowadzić ciasto w formie.
- Piec 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni, a nóż wbity w środek będzie po wyjęciu czysty i suchy. Pokroić w kwadraty o boku 4,5 cm i podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze