Chlebek kukurydziany

Przepis na Chlebek kukurydziany
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chlebek kukurydziany to pyszna alternatywa dla klasycznego chleba. Ten lekki chlebek przygotowywany jest na bazie kukurydzy oraz mąki kukurydzianej. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek kukurydziany

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kwadratową lub prostokątną formę do pieczenia o boku ok 18 cm spryskać olejem w aerozolu lub posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Kolbę kukurydzy obrać z ziaren za pomocą ostrego noża, ziarna odłożyć.
  2. Dokładnie wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia średniej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać kukurydzę, mleko, oliwę, jajka i miód.
  3. Wlać jajka z kukurydzą i dodatkami do mąki. Energicznie, dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy, zeskrobać też resztki ciasta, które przylepiły się do ścianek naczynia. Równo rozprowadzić ciasto w formie.
  4. Piec 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni, a nóż wbity w środek będzie po wyjęciu czysty i suchy. Pokroić w kwadraty o boku 4,5 cm i podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.