Chlebek Naan

Przepis na Chlebek Naan
Czas przygotowania120min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chlebek Naan to azjatyckie, drożdżowe pieczywo, które stanowi idealny dodatek zarówno do sałatek, jak i do sosów czy mięs. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki

  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru pudru
  • 300 g białej mąki, o dużej zawartości glutenu oraz odrobina do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g masła lub masła klarowanego, stopionego, plus dodatkowo 2-3 łyżki stołowe do smarowania
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion czarnuszki

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek naan

  1. Wlej 125 ml ciepłej wody do miski, dosyp drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostaw na 10-15 minut.
  2. Do większej miski wsyp mąkę, pozostały cukier, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Wymieszaj razem, a następnie zrób wgłębienie, do którego wlej roztopione masło, jogurt, nasiona czarnuszki i mieszaninę drożdży.
  3. Dobrze wymieszaj, a następnie zacznij ugniatać dłońmi. Jeśli masa jest bardzo płynna dodaj łyżkę mąki, a jeśli jest zbyt lepiąca dodaj odrobinę ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie.
  4. Przenieś ciasto z miski na płaską, posypaną mąką powierzchnię i ugniataj dalej, przez ok 10min, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Wysmaruj dużą miskę roztopionym masłem, następnie uformuj ciasto w kulkę i włóż do miski. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swój rozmiar.
  6. Podziel ciasto na 6 kulek i umieścić je na blaszce do pieczenia posypanej mąką, a następnie przykryj formę wilgotnym ręcznikiem.
  7. Podgrzej dużą patelnię na ogniu. Weź jedną z kulek ciasta i rozwałkuj, aby uzyskać kształt łezki o długości około 21 cm i szerokości około 13 cm w najszerszym miejscu. Gdy patelnia jest bardzo gorąca, ostrożnie ułóż na niej chlebek.
  8. Pozwól mu podeschnąć i podsmażaj przez około 3 minuty, następnie odwróć i smaż drugą stronę, przez kolejne 3-4 minuty lub do czasu, aż zacznie delikatnie się przypalać.
  9. Rozgrzej piekarnik do niskiej temperatury i ułóż już usmażony chleb Naan na blaszce do pieczenia, a następnie przykryj folią aluminiową. Przechowuj w piekarniku, dopóki całe ciasto nie będzie podsmażone.
  10. Na koniec posmaruj delikatnie masłem. Podawaj na ciepło z curry lub dipami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.