Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasteczka czekoladowe z nutellą
30 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Ciasteczka czekoladowe z nutellą to ciasteczka z dodatkiem czekolady i nutelli, dzięki czemu nabierają naprawdę głębokiego, czekoladowo-orzechowego smaku. Polecamy na deser każdemu łasuchowi.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 100 g startej czekolady
- 2 jajka
- 250 g masła, pokrojonego w kostkę
- 150 g nutelli
Jak zrobić ciasteczka czekoladowe z nutellą
- Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, czekoladą i nutellą. Uformować zagłębienie i wbić jajka.
- Dodać masło i szybko wyrobić ciasto. Włożyć do pojemniczka ze szczelną przykrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Rozwałkować ciasto i wycinać okrągłe kształty np. przy pomocy szklanki. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut.
- Odstawić, żeby przestygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze