Ciasteczka z dżemem

Przepis na Ciasteczka z dżemem
Czas przygotowania15 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasteczka z dżemem to pyszny i łatwy do przygotowania deser. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, do gorzkiej kawy, a nawet na drugie śniadanie.

Składniki

  • 1 laska wanilii, wydrapać nasiona
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania
  • dżem brzoskwiniowy lub porzeczkowy do nadziewania

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasteczka z dżemem

  1. Masło zmiksować z nasionami wanilii, cukrem, żółtkami i solą. Dodać orzechy i mąkę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem.
  3. Uformować z ciasta długi wałek i pokroić go na plasterki. Każdy plasterek uformować w kulkę, a w każdej kulce zrobić dołeczek końcem łyżki. Ułożyć je na blasze i piec przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika.
  4. Pozostawić ciastka na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
  5. W międzyczasie podgrzać dżem w rondelku na małym ogniu. Mieszać, aż będzie miał równomierną konsystencję. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem, a następnie do dołeczków nakładać dżemu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.