Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasteczka z dżemem
15 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Ciasteczka z dżemem to pyszny i łatwy do przygotowania deser. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, do gorzkiej kawy, a nawet na drugie śniadanie.
Spis treści:
Składniki
- 1 laska wanilii, wydrapać nasiona
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- cukier puder do posypania
- dżem brzoskwiniowy lub porzeczkowy do nadziewania
Jak zrobić ciasteczka z dżemem
- Masło zmiksować z nasionami wanilii, cukrem, żółtkami i solą. Dodać orzechy i mąkę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem.
- Uformować z ciasta długi wałek i pokroić go na plasterki. Każdy plasterek uformować w kulkę, a w każdej kulce zrobić dołeczek końcem łyżki. Ułożyć je na blasze i piec przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika.
- Pozostawić ciastka na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
- W międzyczasie podgrzać dżem w rondelku na małym ogniu. Mieszać, aż będzie miał równomierną konsystencję. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem, a następnie do dołeczków nakładać dżemu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze