Ciasto marchewkowe z kremem

Przepis na Ciasto marchewkowe z kremem
Czas przygotowania55min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto marchewkowe z kremem to coraz bardziej popularna propozycja deseru, który nie tylko smakuje, ale także syci i dostarcza sporej ilości składników odżywczych. Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe umieściliśmy poniżej, zachęcamy do wypróbowania go.

Składniki

  • 235ml oleju roślinnego, plus ekstra do wysmarowania blachy
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z ½ pomarańczy
  • 265 g samorosnącej mąki
  • 335g cukru muscovado
  • 2½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • ¼ świeżej gałki muszkatołowej, drobno startej
  • 265g marchwi ( ok 3 sztuki), startej
  • 100g orzechów włoskich lub pekan, z grubsza posiekanych
  • 100g lekko solonego masła, zmiękczonego
  • 300 g cukru pudru
  • 100g pełnotłustego sera śmietankowego

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Natłuść olejem i wyłóż papierem dwie blachy, o średnicy 20cm.
  2. Wymieszaj olej, jogurt, jajka, wanilię i skórkę w misce. Następnie wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową ze szczyptą soli w innej misce. Dobrze rozgnieć grudki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych wraz z marchewką, rodzynkami i połową orzechów. Dobrze wymieszaj, aby je połączyć, a następnie podziel między formy.
  4. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka ciasta wyjdzie czysta. Pozostaw do ostudzenia.
  5. Aby przygotować krem, zmieszaj masło i cukier razem, aż będą gładkie. Dodaj połowę sera śmietankowego ciągle mieszając, a następnie dodaj resztę.
  6. Wyciągnij jedno ciasto z formy, ułóż na talerzu, a następnie polej kremem. Na to wyłóż drugie ciasto, na wierzchu obficie polej kremem, a następnie wysyp na nie pozostałe orzechy. Możesz podawać z bitą śmietaną.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.