Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto marchewkowe z kremem
55min
średni
02.11.2023
Ciasto marchewkowe z kremem to coraz bardziej popularna propozycja deseru, który nie tylko smakuje, ale także syci i dostarcza sporej ilości składników odżywczych. Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe umieściliśmy poniżej, zachęcamy do wypróbowania go.
Składniki
- 235ml oleju roślinnego, plus ekstra do wysmarowania blachy
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z ½ pomarańczy
- 265 g samorosnącej mąki
- 335g cukru muscovado
- 2½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- ¼ świeżej gałki muszkatołowej, drobno startej
- 265g marchwi ( ok 3 sztuki), startej
- 100g orzechów włoskich lub pekan, z grubsza posiekanych
- 100g lekko solonego masła, zmiękczonego
- 300 g cukru pudru
- 100g pełnotłustego sera śmietankowego
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Natłuść olejem i wyłóż papierem dwie blachy, o średnicy 20cm.
- Wymieszaj olej, jogurt, jajka, wanilię i skórkę w misce. Następnie wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową ze szczyptą soli w innej misce. Dobrze rozgnieć grudki.
- Dodaj mokre składniki do suchych wraz z marchewką, rodzynkami i połową orzechów. Dobrze wymieszaj, aby je połączyć, a następnie podziel między formy.
- Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka ciasta wyjdzie czysta. Pozostaw do ostudzenia.
- Aby przygotować krem, zmieszaj masło i cukier razem, aż będą gładkie. Dodaj połowę sera śmietankowego ciągle mieszając, a następnie dodaj resztę.
- Wyciągnij jedno ciasto z formy, ułóż na talerzu, a następnie polej kremem. Na to wyłóż drugie ciasto, na wierzchu obficie polej kremem, a następnie wysyp na nie pozostałe orzechy. Możesz podawać z bitą śmietaną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze