Ciasto na domowy makaron jajeczny

Przepis na Ciasto na domowy makaron jajeczny
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto na domowy makaron jajeczny

  1. Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli.
  2. Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
  3. Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
  4. Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces.
  5. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
  6. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
  7. Rozwałkować ciasto za pomocą maszynki do makaronu lub za pomocą wałka.
  8. Gdy używamy wałka podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość na całej powierzchni. Pociąć na preferowaną grubość/kształt.
  9. Gdy używamy maszynki do makaronu należy podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć na pół i przepuścić jeszcze przez ten sam otwór 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto na pół. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić – możemy pociąć ciasto według tego jaki rodzaj makaronu chcemy uzyskać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.