Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto śliwkowe
70 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Ciasto śliwkowe to ciasto z masą śliwkową, przygotowaną ze śliwek z puszki, ich syropu, mąki kukurydzianej i odrobiny cukru waniliowego. W sezonie można wmieszać także świeże owoce – wzbogaci to smak masy. To słodkie ciasto świetnie sprawdzi się jako deser, polecamy wypróbować ten przepis.
Spis treści:
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko i 1 białko
- Masa śliwkowa:
- 2 filiżanki śliwek z puszki pokrojonych w plasterki, syrop odlać do miseczki ( w sezonie mogą być też dodane świeże)
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 kopiate łyżki mąki kukurydzianej
Jak zrobić ciasto śliwkowe
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki na spód i wyrobić na ciasto. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
- Białko ubić. Tortownicę wysmarować tłuszczem; stolnicę lekko posypać mąką.
- Do ciasta wyjętego z lodówki powoli wmieszać białko.
- Wyłożyć ciastem spód i brzegi tortownicy. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec przez około 40 min, w nagrzanym piekarniku
- W tym czasie przygotować nadzienie: do małego rondelka wlać syrop ze śliwek, sok cytrynowy i dodać mąkę kukurydzianą. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Ostudzić.
- Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z piekarnika, polać ciasto śliwkowym syropem. Na to wyłożyć śliwki i posypać cukrem waniliowym.
- Piec jeszcze ok 15 min.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, obrócić o 180 stopni, do góry nogami, pokroić i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze