Ciasto z brzoskwiniami

Przepis na Ciasto z brzoskwiniami
Czas przygotowania90min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto z brzoskwiniami to efektowna i pyszna propozycja deseru. Połączenie biszkoptu i brzoskwiń z puszki zadowoli zarówno każdego z gości, jak i domowników. Polecamy wypróbować nasz przepis.

Składniki

  • 250 g zmiękczonego masła, plus trochę do smarowania formy
  • 280 g mąki samorosnącej
  • 250g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
  • 2 łyżki cukru pudru wymieszanego z 1 łyżką mąki
  • garść małych malin/czereśni
  • 2-3 x 400g brzoskwiń z puszki, połówki, odsączone

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Nasmaruj formę (ok 20-25cm ) tłuszczem i i wyłóż papierem do pieczenia. Posyp miksem mąki i cukru.
  2. Włóż do każdej połówki brzoskwini malinę lub czereśnie i ułóż je w formie otwartą częścią do góry.
  3. Aby przyrządzić biszkopt, zmiksuj masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt i wanilię w dużej misce, tak, żeby nie było grudek.
  4. Łyżką przełóż do formy, delikatnie, aby nie przesunąć brzoskwiń.
  5. Piecz przez 50 minut – 1 godzinę, aż zrobi się złoty i wyrośnie, a wykałaczka w niego wbita wyjdzie czysta.
  6. Ostudź, a następnie ostrożnie oddziel nożem boki ciasta od formy. Połóż do góry dnem na talerzu, wysuń i pokrój. Można podawać np. z lodami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.