Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto z brzoskwiniami
90min
średni
02.11.2023
Ciasto z brzoskwiniami to efektowna i pyszna propozycja deseru. Połączenie biszkoptu i brzoskwiń z puszki zadowoli zarówno każdego z gości, jak i domowników. Polecamy wypróbować nasz przepis.
Składniki
- 250 g zmiękczonego masła, plus trochę do smarowania formy
- 280 g mąki samorosnącej
- 250g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
- 2 łyżki cukru pudru wymieszanego z 1 łyżką mąki
- garść małych malin/czereśni
- 2-3 x 400g brzoskwiń z puszki, połówki, odsączone
Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Nasmaruj formę (ok 20-25cm ) tłuszczem i i wyłóż papierem do pieczenia. Posyp miksem mąki i cukru.
- Włóż do każdej połówki brzoskwini malinę lub czereśnie i ułóż je w formie otwartą częścią do góry.
- Aby przyrządzić biszkopt, zmiksuj masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt i wanilię w dużej misce, tak, żeby nie było grudek.
- Łyżką przełóż do formy, delikatnie, aby nie przesunąć brzoskwiń.
- Piecz przez 50 minut – 1 godzinę, aż zrobi się złoty i wyrośnie, a wykałaczka w niego wbita wyjdzie czysta.
- Ostudź, a następnie ostrożnie oddziel nożem boki ciasta od formy. Połóż do góry dnem na talerzu, wysuń i pokrój. Można podawać np. z lodami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze