Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto z gruszkami
60 min
średni
02.11.2023
Ciasto z gruszkami to bardzo proste do przygotowania ciasto z dodatkiem gruszek i odrobiny mielonych goździków. Polecamy wypróbować ten przepis nawet tym, którzy na co dzień nie pieką. Dobrze smakuje przyprószone cukrem pudrem.
Spis treści:
Składniki
- smalec do wysmarowania blachy
- bułka tarta do blachy
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 szczypta soli
- 215 g mąki pszennej
- 1 szczypta mielonych goździków
- 1 kg świeżych gruszek (lub 850 g z puszki)
- kawałek masła
Jak zrobić ciasto z gruszkami
- Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą blachę do ciasta o długości 23 cm. Odwrócić blachę nad zlewem do góry dnem, aby strząsnąć nadmiar bułki tartej.
- Zmiksować jajka z mlekiem. Dodać cukier, sól, mąkę i goździki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (będzie dość gęste, ale to nie problem).
- Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w grube plasterki lub łódeczki.
- Wyłożyć ciasto szpatułką do przygotowanej blachy i wyrównać wierzch. Rozłożyć kawałki gruszek, wciskając je delikatnie w ciasto.
- Na wierzchu ułożyć małe kawałki masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 50 minut, aż ciasto się z wierzchu lekko przyrumieni.
- Do podania posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze