Nalewka ze śliwek — jesienny przepis babci
03.09.2024
Ciasto z masłem orzechowym
60min
średni
02.11.2023
Składniki
- 200g masła, zmiękczone, plus ekstra do smarowania
- 3 łyżki gładkiego masła orzechowego, plus 2 łyżki na środek
- 4 duże jaja
- 200g cukru o drobnych kryształkach
- 150g naturalnego jogurtu
- 200g samorosnącej mąki
- 50g solonych prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g mlecznej czekolady, pokruszonej
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kremu kajmakowego
Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym
- Natłuść dwie okrągłe blachy (ok 20 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
- Dobrze zmieszaj masło, 3 łyżki masła orzechowego, jajka, cukier i jogurt razem, aż masa uzyska gładki i kremowy wygląd.
- Dołóż mąkę, dobrze zmieszaj, a następnie podziel masę między blachy, za pomocą łopatki, aby wybrać całość. Piecz przez 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
- W międzyczasie zmieszaj solone orzeszki ziemne i cukier puder z ½ łyżeczki wody, aż dobrze się nim pokryją. Rozłóż papier do pieczenia i wysyp na niego orzeszki. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Podkręć piekarnik do 200 ° C, następnie włóż do niego orzeszki. Piecz przez 10 minut, kilkakrotnie mieszając, aż będą złote.
- Następnie przygotuj polewę: roztop czekoladę z mlekiem w garnku nad gotującą się wodą lub w mikrofalówce, a następnie mieszaj, aż czekolada połączy się z mlekiem. Pozostaw do ostygnięcia.
- Wyłóż jedno ciasto na duży talerz, posmaruj 2 łyżkami masła orzechowego i masą kajmakową. Na górę połóż drugą porcję ciasta, a następnie posmaruj ją czekoladową polewą i wygładź. Rozłóż na wierzchu karmelizowane orzeszki ziemne i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze