Cytrynowa babka szyfonowa

Przepis na Cytrynowa babka szyfonowa
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 280 g mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 g cukru
  • 125 ml oleju canola albo słonecznikowego
  • 3-4 cytryny, starta z nich skórka i wyciśnięty sok, dokładnie 125 ml
  • 6 jajek, żółtka i białka osobno
  • 1/2 łyżeczki winianu potasu
  • 60 ml zimnej wody

Promocje na składniki

Jak zrobić cytrynowa babka szyfonowa

  1. Przygotowujemy formę. Natłuszczamy boki od wewnątrz masłem. Wysypujemy lekko kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
  2. Przygotowujemy ciasto. Nad pierwszą misą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na bok.
  3. Do drugiej misy wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy skórkę startą z cytryn i żółtka. Mieszamy energicznie składniki i odstawiamy na bok.
  4. Do misy miksera wrzucamy białka. Miksujemy na średniej prędkości i dodajemy winian potasu. Miksujemy kilka minut aż utworzy się sztywna piana.
  5. Ciasto łączymy z przesianą mąką wolnymi ruchami. Następnie łączymy całość z ubitymi na pianę białkami.
  6. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50-55 minut.
  7. Ciasto po sprawdzeniu metodą tzw. suchego patyczka powinno nie zostawiać surowych grudek na patyczku. Jeżeli zostawia, wierzch nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej pieczemy kilka minut dłużej.
  8. Babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją ostrożnie i wykładamy na paterę lub ozdobny talerz.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.