Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Cytrynowa babka szyfonowa
80 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 280 g mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 375 g cukru
- 125 ml oleju canola albo słonecznikowego
- 3-4 cytryny, starta z nich skórka i wyciśnięty sok, dokładnie 125 ml
- 6 jajek, żółtka i białka osobno
- 1/2 łyżeczki winianu potasu
- 60 ml zimnej wody
Jak zrobić cytrynowa babka szyfonowa
- Przygotowujemy formę. Natłuszczamy boki od wewnątrz masłem. Wysypujemy lekko kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
- Przygotowujemy ciasto. Nad pierwszą misą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na bok.
- Do drugiej misy wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy skórkę startą z cytryn i żółtka. Mieszamy energicznie składniki i odstawiamy na bok.
- Do misy miksera wrzucamy białka. Miksujemy na średniej prędkości i dodajemy winian potasu. Miksujemy kilka minut aż utworzy się sztywna piana.
- Ciasto łączymy z przesianą mąką wolnymi ruchami. Następnie łączymy całość z ubitymi na pianę białkami.
- Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50-55 minut.
- Ciasto po sprawdzeniu metodą tzw. suchego patyczka powinno nie zostawiać surowych grudek na patyczku. Jeżeli zostawia, wierzch nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej pieczemy kilka minut dłużej.
- Babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją ostrożnie i wykładamy na paterę lub ozdobny talerz.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze